9.3.2019

Neljä kymmenestä juutalaisesta harkitsee lähtöä Euroopasta

Max Safir, 93, kertoi oman tarinansa holokaustista selviytymisestä juutalaisvainojen muistojuhlassa Ruotsin parlamentissa.Kuvassa myös Susanna Kokkonen.

Tohtori Susanna Kokkonen, joka on perehtynyt vainojen syihin ja niiden historiaan sekä kirjoittanut kirjan Matka holokaustiin (Aikamedia 2014), puhui Ruotsin parlamentissa juutalaisvainojen muistopäivänä 27.1.2019.
– Ruotsi on valitettavasti noussut toistuvasti kansainvälisiin uutisotsikoihin antisemitismin takia. Fyysinen väkivalta on ajanut monia ruotsinjuutalaisia pois kaikkein pahimmasta eli Malmön kaupungista.
– On huolestuttavaa, että samanaikaisesti, kun Israel-vihaa kieltäydytään tunnustamasta antisemitismin nykyiseksi muodoksi, tuon vihan seuraukset kohdistuvat paikallisiin juutalaisiin, joilla ei ole itsepuolustusmahdollisuuksia.

– Jos valtiovalta ei pysty tai halua suojella heitä tarvittaessa ankarin keinoin, ainoaksi ratkaisuksi jää viime kädessä maastamuutto. Tutkimusten mukaan ainakin neljä kymmenestä Euroopan juutalaisesta on jo ajatellut Euroopasta lähtemistä nimenomaan juutalaisvihan takia.

– Vaikka oli suuri kunnia saada puhua näin tärkeällä foorumilla, on myös rehellisyyden nimissä todettava, että ainoastaan oikeistopuolueiden edustajat tulivat kuuntelemaan esitystäni. Hallituspuolueet jäivät pois – yksikään edustaja ei tullut. Tämä kertoo tärkeän viestin sille, joka osaa sen lukea. Antisemitismi tänään tulee yhteiskunnan kaikista poliittisista ryhmistä. Siksi se on koko yhteiskunnan asia eikä sitä voida hoitaa kuin yhteisvoimin. Nähtäväksi jää, miten Ruotsissa tullaan etenemään jatkossa.

Susanna Kokkonen on väitellyt tohtoriksi Jerusalemin Heprealaisesta Yliopistosta. Hän on toiminut Jerusalemissa Christian Friends of Yad Vashem -keskuksen johtajana ja luennoi ympäri maailmaa holokaustista ja vainoista.

Haluatko auttaa työtämme?

[aps-social id="1"]
Twitter
Facebook